26 september, 2008

Nominaties



Trots op acties? Waarom ook niet. Wie dit weblog intensief leest - saluut! - zal niet zo verrast zijn door Nominatie 1

Guerilla-tuinieren Waterlooplein - Amsterdam 1978-1982

Bij het eerste AntiCityCircus (1978) op het Waterlooplein werd het initiatief genomen de zandvlakte die in de plaats was gekomen van de vlooienmarkt, te ontginnen. Er werden bomen en struiken geplant, bloemen gezaaid en ook nuttige gewassen gepoot. Wilde planten die de ontginning goed uitkwamen, werden gespaard of zelfs geïntroduceerd.
Omdat de ontginning plaatsvond op het oude eiland Vlooienburg, op de plaats van de vlooienmarkt, en om het springerige van zo'n ongrijpbare guerrillatuin te symboliseren, stelde ik voor het park "Vlooienpark" te noemen. Aldus geschiedde.
Ziehier een foto van een bord Vrienden van het Vlooienpark.
[Hoewel er natuurlijk auteursrecht op de naam Vlooienpark berust zal ik deze foto genadiglijk niet overnemen...]

De irrigatie vond plaats vanuit Boekhandel Het Fort van Sjakoo. Toen de zandvlakte in 1982 door de overheid als bouwput werd (h)erkend (voor de Stopera), zijn er nog struiken gered voor de bulldozers en graafmachines. Het woord "guerrilla-tuinieren" moest nog uitgevonden worden.
Kijk verder hier.
Maar ik nomineer dit guerrillapark met genoegen.
(AdR)

Nominatie 2

Kraken etherfrequentie - 31 maart 1979

Er waren al Radio De Vrije Maagd, Radio Mokum en Radio Sirene geweest in Amsterdam. Ook Radio Vrij Zilverberg (RVZ) bestond al, maar hier was ik zelf bij: op 31 maart 1979 kwam Radio Kemphaan in de lucht, het beste station van Nederland dat bijna niemand gehoord heeft. Er zijn nog acties rond het station geweest, tegen een bontwinkel en tegen de aanleg van een snelweg door Waterland (die is afgeblazen!), maar de radio zelf is natuurlijk het belangrijkst. Kemphaan ging op in RVZ, dit station ging vervolgens op de fameuze 95,5 MHz samenwerken met Radio GOT, WHS en voorzover mogelijk met de Vrije Keyser (die later in 1979 in de lucht kwam), Ook later in 1979 kwam Radio Rataplan in de lucht in Nijmegen. Een hele cultuur van vrije radio ontstond - hiervan is in de vrije ether Radio Patapoe nog over. De precieze geboortedatum is niet precies te noemen, maar ik heb er hier een gegeven.
[Anoniem]

- Stilistisch laagstandje... precieze datum niet precies te noemen. Weerspiegelt het enthousiasme van de nomineerder...

Geen opmerkingen: